tisdag 29 november 2011

Julklappspyssel

Det börjar kännas jul tycker jag. Dags att börja julpyssla om man tänkt sig göra lite kreativa hemgjorda saker. I en tidigare bok som jag gett ut målade jag om plåtburkar så att de fick nytt liv igen. Boken som tyvärr inte längre finns att få tag i, jo på Engelska förresten. På svenska hette den Fint till Jul och den engelska titeln är Swedish Christmas Craft. Här får du förklaring på hur du gör en likadan burk. Sen kan du ju måla andra motiv också, jag gjorde även en kringla och en klassisk syltkaka.

Material som du behöver:
Plåtburk
Sprayfärg eller hobbyfärg som fäster på metall
Skyddspapper
Brun och vit färg till "knäckebrödet"
Penslar i olika storlekar
Blyertspenna att rita mönster med

Så här gör du burken:
1. Tvätta rent burken ordentligt och låt den torka.
2. Ställ burk och lock på skyddspappret och spraya med långsamma svepande rörelser eller måla den med en mellanbred pensel. Låt torka och upprepa tills ytan är helt täckt.
3. Rita en stor och en liten cirkel "knäckebröd" och måla först hela kakan ljusbrun, låt torka och måla sedan små mörkbruna prickar. Avsluta med att måla lite tunna vita "duttar" så att knäckebrödet ser verkligt ut.

Lycka till med ditt pyssel.



måndag 28 november 2011

Julig helg

Den här helgen har varit kul. Det började i fredags när jag åkte in och fixade till skyltfönstren. När jag var färdig körde jag och hämtade mannen. Vi checkade in på hotell Tunneln för att sedan inta en rätt så tidig middag på Skeppbron2. Kan rekommenderas, det var supergott. Vi åt lite blandad tapas, bland annat pastramirökt oxfilé med tryffelmajonäs, serranoskinka med getostbrulée etc. Mums! Sedan begav vi oss för att se och lyssna på Idol på Malmö Arena. Det har blivit en tradition för oss, det här var tredje gången och säkert inte den sista. Det är makalöst att höra dem live (mycket bättre än på TV).




torsdag 24 november 2011

Julskyltning

Ja, då var det åter dags att hjälpa Anita med hennes skyltfönster. På Söndag är det ju Första Advent = Julskyltning. Hade tänkt mig att skylta med dekorativt inslagna paket i ena fönstret och julkulor i det andra. Men som alltid är det svårt att planera i detalj, det är mycket lättare när man väl står där och ska "just do it". Så i kväll står jag och slår in paket, lyssnar på lite go musik och väntar på att julstämningen ska infinna sig. Den är på G! Ska försöka komma ihåg att ta några bilder på fönstren så att ni får se hur det blev. Tror jag tar med strumpan som jag gjorde till boken "Nu är det jul igen".


onsdag 23 november 2011

Yllebroderikurs

Nu börjar det närma sig! 
Ta en paus i julstressen med lite mysig egentid, det behöver du säkert!

Vik Söndagen den 4/12-2011 mellan kl 10-18 och unna dig en yllebroderikurs/workshop.
Prova på gamla klassiska och traditionella stygn med ull- och lingarn på vadmalstyg.

Ta gärna med dig en broderibåge och sax. 
Har du eget material som du vill använda kan du givetvis ta med det också.

Max 7 deltagare.

Tid: 4 December
Senaste anmälningsdag: 25/11-2011 till helene@coolwool.se 
eller telefon 0707-570197
Plats: Abbekås gamla byskola på Kustvägen
Kostnad: 600 kr
I kursen ingår material till ett bra ”prova på projekt”, fika, lunch och mysig gemenskap.
(Broderibåge och annat material finns även att köpa på plats).

Hjärtligt välkomna
Helene S Lundberg
Cool Wool
www.coolwool.se



Härliga böcker

Idag damp det ner några böcker i brevlådan. Den ena heter Dräkt & Textil i Dalarnas Museum. Den är fylld med vackra bilder på folkdräkter och tillbehör till dessa. Mycket att inspireras av. Mina böcker får jag tag i hos AnnSofie på Slöjdmagasinet. Hon säljer nya och gamla böcker i sin internetshop, där kan du botanisera och hitta mycket kul som annars är svårt att få tag i via bokhandeln. Kolla in vantarna och dräktjackan på omslaget, hur moderiktigt som helst!

Dräkt & textil i Dalarnas museum (häftad)




tisdag 22 november 2011

Mera färg...

Idag har jag lagt upp lite nya vadmalstyger i shopen. Bland annat den här fantastiskt snyggt roströda nyansen. Oj, va det kliar i fingrarna att få tid att brodera upp något snyggt på det. Färgen är en blandning av tegel och rost men jag kallar den rätt och slätt roströd. Har även lagt upp ny vadmal i vitt, svart och engelsk rött.




måndag 21 november 2011

Färginspiration

I dag på förmiddagens hundrunda blev jag helt uppslukad av alla varma höstfärger som naturen generöst bjuder på. Det gav verkligen inspiration till dagens arbete. Nästa gång jag ska måla garn ska jag plocka fram den här bilden och använda som mall. Känns lyxigt att kunna välja om man känner för hav eller skog utan att behöva förflytta sig med bil. Abbekås har detta. Som synes kände jag för skogsluft idag.


torsdag 17 november 2011

Höststämning

Ute är det jämngrått och lite kusligt tyst. Pratade med maken och Douglas, det är i Italien igen och de hade inte grått och tyst utan sol och (o)ljud (från gokartar). Tur att man har färgglada garner och tyger att vila ögonen på istället. Idag är det åter dags för ett nytt Helenes Tips. Kan avslöja att det har nåt med garn att göra.

onsdag 16 november 2011

Snart är det jul igen...

men sluta stressa... Vi behöver inte göra det så väldigt komplicerat. Ett fint och lite julinspirerat band kan göra underverk. Det är viktigare att ge sig på utomhusbelysningen för nu börjar det bli ordentligt mörkt ute.


tisdag 15 november 2011

Mössan på

I morse när jag tittade ut såg jag ett frostigt Abbekås. Dags att dra på mössan. Jag har virkat en mössa i mjukaste alpacagarn och dekorerat den med en lyxig alpacaboll. Det gick bara åt ett enda nystan på 100 gr. Jag virkade den med dubbelt garn. På Högestad var det en del som köpte garnet och fick då beskrivning på mössan på köpet. Så här ser den ut.


måndag 14 november 2011

Måndag igen...

Ja då var helgens julmarknad till ända. Jag är riktigt nöjd. Det gick bra och jag fick träffa massor av trevliga och mysiga människor. Alla var nöjda och glada och julstämningen var på topp trots att det bara är början av november. Så här såg mitt bord ut några minuter innan öppningsdags.






torsdag 10 november 2011

Julmarknad på Högestad

Till helgen den 12-13 november är det dags för julmarknaden på Högestad Slott. Det är vackert beläget mellan Ystad och Tomelilla. I år har jag glädjen att duka upp ett bord fyllt med ulliga saker. Jag tar med mig allt från yllebroderi-, och virkkit till alpacagarn, vackra band, kardad ull och pärlemorknappar. Varför inte göra en mysig helgutflykt, äta årets första pepparkaka och smutta på lite glögg. Hoppas vi ses!




måndag 7 november 2011

Yllebroderikurs

Ta en paus i julstressen med lite mysig egentid, det behöver du säkert!
Vik Söndagen den 4/12-2011 mellan kl 10-18 och unna dig en yllebroderikurs/workshop.
Prova på gamla klassiska och traditionella stygn med ull- och lingarn på vadmalstyg.


Ta gärna med dig en broderibåge och sax. 
Har du eget material som du vill använda kan du givetvis ta med det också.


Max 7 deltagare.


Tid: 4 December
Senaste anmälningsdag: 25/11-2011 till helene@coolwool.se 
eller telefon 0707-570197
Plats: Abbekås gamla byskola på Kustvägen
Kostnad: 600 kr
I kursen ingår material till ett bra ”prova på projekt”, fika, lunch och mysig gemenskap.
 (Broderibåge och annat material finns även att köpa på plats).


Hjärtligt välkomna
Helene S Lundberg
Cool Wool
www.coolwool.se



Valpsingar

Igår var jag och tittade på de små liven, Enzos avkommor. De har fått de tre musketörernas namn och det passar dem. Sieur Athos, Sieur Porthos och Sieur Aramis.
Det är verkligen inte lätt att se skillnad på dem, vet inte ens om jag fick en bild av varje på collaget.


Och så här såg Enzo ut när han var lika gammal ungefär. Är det inte så att man bara smälter?


torsdag 3 november 2011

Färgglädje

Pigga upp dig med lite färg. Visst liknar det en liten god kanelsnäcka, till formen i alla fall. Här har jag blandat en hel del olika gröna, vinröda och lila nyanser samt lite vitt silke. Resultatet blev ett supermjukt garn. Det kanske inte räcker till så väldigt mycket men ett par pulsvärmare borde funka.

tisdag 1 november 2011

Sol, sol...

...strålande sol. Dock kan jag faktiskt inte se bort till Ystad i dag heller. Verkar vara rätt så dimmigt där borta medan vi har en helt fantastiskt vacker höstdag. Utanför mitt fönster har jag en stor björk i gul höstskrud, det är minst sagt vackert.