fredag 29 april 2011

Garner

Så här färgglada blev garnerna som färgades tidigare i veckan. 


Ha en underbar fredag.

torsdag 28 april 2011

Stopp i schemat

Idag blev det stopp i schemat för mig. Hade planerat att åka in till Ystad, hinna med ett möte, handla skor (går fortfarande i kängorna), hämta Wille på skolan och några ärenden till. Men jag kom inte så långt. Bilens ratt började vobbla (hur stavas det egentligen). Jag fick stanna i en parkeringsficka när jag kände att jag inte vågade köra längre. Ringde till mannen (i en lite upprörd ton). Mannen svarade: "Hur låter det, hur känns däcken, gå ut och sparka på dem, sitter de löst"? Frun: Ja, höger fram känns lite löst... Mannen: Ok, det måste vara #^*_&%¤, jag köper reservdelar och kommer så fort jag kan. (Jag var nästan i Ystad, mannen i Malmö, tur att man har en sån fantastiskt man som släpper allt och kommer till undsättning på stört. Tack kära du).
Inser att det kommer att ta tid, vad göra? Typiskt, jag som alltid brukar ha nåt handarbete med mig och minst en bok i väskan, nu hade jag ingenting. Men, den lilla kameran och anteckningsblocket fanns där.

Det gäller att hålla humöret uppe - i gott sällskap med lilla gumman på anteckningsblocket. Ta några bilder på sig själv kan ju vara en kul sysselsättning, eller?


Det är mycket man hinner med på nästan 2 timmar i bilen, utsikten var det ju inget fel på precis. Björkarna har samma färgskala som jag och lilla gumman.


Här lämnar båten Ystad Hamn, antagligen med Bornholm i sikte. Och om jag blir nödig, går det ingen nöd på mig...


Timmarna gick och nu är det kvällsarbete som gäller... Bilen är hemma och under observation (eller snarare obduktion) = kvällsarbete för mannen & mig alltså.
Gäsp och godnatt.

Blåsigt

Idag är det blåsigt värre, inte för inte att det heter Vårvindar Friska... Så här kan det se ut när vinden är rätt och surfarna på plats i Mossbystrand.

(Bilden tillhör South Coast Sweden).

I slutet av dagens hundrundan ställde jag mig några minuter i vattenbrynet med stark motvind och drog in några djupa, långa andetag. Fick in massor med ny frisk luft och energi. Få se vad dagen har att erbjuda, har en lång lista på telefonsamtal som måste göras.

onsdag 27 april 2011

Färgdag

Ja, idag har 4 garnhärvor fått ny skepnad. Resultatet får ni se i morgon när det torkat lite. Ska erkänna att det känns lite ledsamt att sälja sina små färgklickar men samtidigt väldigt roligt och hedrande att de uppskattas även av andra. Skulle vara kul att få se vad det blir av dem.

Den här bilden tog jag igår i väntan på att SIW-mötet skulle börja. Det kan man kalla första parkett. Man kanske inte uppfattar hur högt upp han sitter men det är precis under taket på ett hus.

SIW träff

Jag är med i ett nätverk för företagande kvinnor i Skurups Kommun, vi heter SIW. En av medlemmarna, Charlotte kom på det namnet, det var nämligen på
Siv´s namnsdag vi hade vårt första möte. Gulligt och väldigt passande för ett kvinnligt nätverk. Ikväll hade vi möte på ett mysigt café/smedja och jag höll ett litet "föredrag eller vad man ska kalla det" inför alla 14 deltagare som kom i kväll. Det är absolut inte min favoritsysselsättning att prata inför så många. Rent ut sagt så är det en av de värsta sakerna jag vet, ok, ormar är värre. Jag insåg ju under tidens gång, att framför mig hade jag en grupp jättegulliga SIW'or som inte ville annat än väl. Inget att vara rädd för alltså. Så efter mitt "framträdande" kände jag mig väldigt nöjd, tillfreds och faktiskt lite utmattad. Till råga på allt fick jag sålt hela 6 härvor hemmahandfärgat garn. Vilken lycka, nu måste jag ju ägna morgondagen åt att färga nytt...

God natt från en trött SIW'a

tisdag 26 april 2011

Träningsvärk och virknålar

Idag har jag träningsvärk i armarna, de känns som om de släpar i marken. Anledningen är helt enkelt för mycket gokartkörning. Men det är säkert ett väldigt bra sätt att bli av med "gäddhänget" på.

Idag har jag hittat en leverantör till ergonomiska virknålar, Clover. De kommer från Japan och är helt suveräna att virka med. Ser fram emot att få in dem i mitt sortiment.

Clover Virknål

måndag 25 april 2011

En solig dag på gokartbanan

Äntligen hemma! Jag, yngsta sonen och hunden i alla fall, de andra stannar kvar till stängningsdags. Lustigt, det kommer folk klumpvis, det verkar vara så i alla branscher. Så här såg det ut när pojkarna testade gokartarna så att allt funkade. Douglas till vänster och William till höger.


Som ni ser kunde inte vädret varit bättre. Solen stod högt på himlen och t-shirt vädret är här - äntligen!

Refererar till inlägget igår när det gällde "flaggnedtagningen". Den "lagen" gäller tydligen inte längre, det fick jag veta när jag pratade med en kund idag. Så nu kan vi lugn och ro hissa flaggan och lugnt "glömma" den över natten.
Arbets-, och skoldag i morgon, det kräver lite planering. God kväll...

Klippans Gokartbana

Idag premiäröppnar vi Klippans Hyrkart. Vi har ju sen tidigare Lockarps Hyrkart och har nu utvidgat med ytterligare en bana. Hela familjen Lundberg är racingtokig. Äldsta sonen Douglas tävlar på hög nivå och har nästan Italien som sitt hemland. Yngsta sonen William är tokig i allt som har 2-4 hjul, som tex Motocross och Longboard. Enzo har fått sitt namn efter Enzo Ferrari.
Jag erkänner att även jag gillar fart och ett gott motorljud men är kanske inte lika tokig som de övriga.
Nu får vi hålla tummarna att allt klaffar idag så att alla blir nöjda och glada efter lite gokartkörning.

söndag 24 april 2011

Allmän flaggdag

Tittar ut genom fönstret och ser att alla omkring oss har hissat den stora flaggan idag. Igår köpte vi en ny vimpel och hissade upp den. Jag hänger inte riktigt med vilka dagar som är allmänna flaggdagar. Tur att man har en kalender som visar en liten flaggsymbol när det är dags att hissa (om man inte litar på grannarna det vill säga).


Nu gäller det bara att komma ihåg att ta ner den i tid, det är väl senast kl 21 eller innan solnedgång.

fredag 22 april 2011

Sommarkänsla

Vår kära hamn. Kolla ut över havet, vänta in fiskarna eller läs en bok med ljudet av vattnet i bakgrunden.

Idag Långfredag är verkligen början på sommaren, (inte minst så är det Konstrundans storhelg). Det är som att trycka på en knapp och vips så är sommaren här. Jag syftar mest på alla människor som ger sig ut på diverse utflykter. Vi märker av det väldigt väl då vi bor på vägen som går ner till Abbekås Hamn. I vanliga fall är det knäpptyst ute och man kan nästan räkna bilarna som kör på den lilla vägen utanför på sina 10 fingrar. MEN från påskhelgens inledning (idag) och till Augusti är det en helt annan sak. Det är rena lemmeltåget ner till hamnen, rätt mysigt faktiskt. Jag tycker det är lika roligt när alla turisterna kommer på besök som när de till hösten lämnar oss.

onsdag 20 april 2011

Påsktider

Idag har jag varit och fotat tavlorna som jag fått dekorera några av Nötesjö Wärdhus väggar med. De hade påskpyntat så fint med söta hönor, ägg och blomster. Så här ser det numera ut i deras entré. Har du vägarna förbi kan du ju kika in på en fika eller en läcker påskmeny. Se öppettider på deras hemsida Nötesjö Wärdhus.


Har även satt dit en kudde "Hönsmamma" från min kuddkollektion. Det är ett broderikit där du broderar kudden själv, levereras komplett med garn och ritat mönster på vid vadmal. Det behöver inte vara påsk för att ha den här kudden i sin stol eller soffa.





måndag 18 april 2011

Allt som vanligt

Nu är allt som vanligt igen, familjen är samlad. Den äldsta sonen är tillbaka från sitt race och den yngsta har påsklov. Solen skiner och de har lovat fint väder hela veckan, härligt.

Tänk om man hade massor av tid över och bara kunde lägga den på trädgårdsplaneringen. Måste bara hinna plantera de där Japanska Körsbärsträden och Idegranarna i år. Och hinna förgro zuccinifröna och salladsfröna och oreganofröna (fast jag fortfarande har torkad Grekisk Oregano kvar från förra året). Varför får man sån panik och storhetsvansinne varje vår, har det med vårkänslor att göra. Man vill hinna och orka med allt fast man egentligen blir lite trött av de första solstrålarna och helst bara vill ligga och läsa en riktigt bra bok. Uppenbart så får vi lite virrvarr i kropp och hjärna när det är vår.

Nu ska jag iväg på min Pilatesträning, det hjälper till att tagga ner och istället samla ihop kropp och själ.

Varor till butiken

Idag har jag beställt lite roliga saker till min kommande internetshop. Det var en "handelsresande" som hade stora, tjocka väskor fyllda med provpärmar på allt de saluförde. Lite svårt att behöva bestämma sig så där på stört utan att kunna sitta och vela lite hit och dit. Hittade lite av det jag sökte men inte allt. Men några pärlemorknappar blev det i alla fall och ärligt talat en hel del annat också. Så länge kan ni få titta på en handfärgad garnhärva.
Ocean, 100 gr mjukt 1-trådigt garn i turkosa och bruna nyanser. 125 kr + porto 20 kr.
helene.lundberg@swipnet.se

söndag 17 april 2011

Trummor

Vi har blivit med trummor!
Det är yngsta sonen har en fallenhet för musik. Han går och spelar akustisk gitarr och trummor men det är trummor som han gillar allra bäst. Tidigare var det Guitar Hero som gällde men nu är det digitala trummor som står på tur. Det är många som frågar: vet du vad ni ger er in på? Jodå, det vet vi. För det första är det digitala trummor men visst låter det i alla fall, kanske inte låter, men huset kommer att skaka (han har sitt rum på ovanvåningen över matrummet). Blir det för mycket får vi väl försvinna till våra respektive arbetsplatser och jobba över, eller kanske ta en extra hundrunda. Huvudsaken är att barnen får göra de saker som de tycker är kul (så struntar de förhoppningsvis i de saker som inte är så bra).

lördag 16 april 2011

Påskpynt

Jag är egentligen inte så mycket för påskdekorationer men lite vill man ju ha i alla fall. Vita fjädrar i äppelträdet får räcka i år.



Tidigare har jag inte haft så mycket känslor för själva påskhelgen, inte förrän jag första gången besökte min bror som då bodde i Brasilien. Där firade man påsk och det med besked. Likaså var det när vi bodde i Portugal, påsken var verkligen en högtid som firades. I affärerna dekorerades det och såldes massvis av små och stora färgglada foliebeklädda chokladägg. Och gatorna kantades av många olika tåg och följen. Det var verkligen en glad högtid som var lätt och kul att ta till sig.

Jag har ett lite roligt minne från resan när vår yngsta son och jag firade påsk i Brasilien. Då gömde vi varandras ägg i trädgården, William hade lite svårt att hitta sitt så det hann nästan smälta i solen innan han hittade det.

Ha en skön helg!

fredag 15 april 2011

Solig fredag

Precis hemkommen efter en fantastisk hundrunda på stranden. Solen skiner och havet är spegelblankt. Nu ska jag iväg till Enzos uppfödare Gunilla så att hon kan trimma honom fin till nästa utställning som är i Maj. Det krävs planering inför evenemangen. Förutom idag ska det hinnas med ytterligare två trimningar för att få honom så där "vinnarfin".

torsdag 14 april 2011

Race i Portugal

Vår äldre son Douglas är för närvarande i Portugal/Portimao och deltar i en gokarttävling. Så här ser den banan och sonen ut, banan (och sonen) är väldigt omtyckt och håller hög standard.



Det är roligt att jämföra länder och deras inställning när det gäller olika typer av evenemang. Till exempel när man besöker en restaurang på en gokartbana under tävling i Portugal. Då är det vita dukar på borden och kypare med servett runt handleden. I Sverige hänger man i luckan och beställer en korv med mos.

I Portimao är det runt 25 grader och sol. Jag skulle följt med i alla fall, jag kunde ju ha tillbringat tiden där bilden nedan är tagen... Jag blir nämligen alldeles för nervös av att stå och titta på när han kör, det är bättre att hålla sig borta.

tisdag 12 april 2011

Gamla vattentornet i Ystad

Igår kväll var jag på en tillställning i Gamla Vattentornet i Ystad, wow vilken miljö. Vi gick högst upp och tittade ut över de Skånska landskapet och konstaterade att det inte alls är så platt som alla påstår. Det kunde jämföras med en stor korg fylld med kuddmossa.

Ikväll kommer min utomlandsboende bror på besök, det är inte så ofta som vi har möjlighet att träffas. Men när vi träffas har vi ju desto mer att ventilera. Till mat tänkte jag mig Pasta Al Forno, ett Italienskt recept som Paolo Roberto står bakom. En maträtt som hela familjen gillar. Ett gott Italienskt Primitivo vin passar bra till tycker jag.

Pasta al forno
Bilden är lånad från recept.nu

Men först lite arbete...

måndag 11 april 2011

Färgade garner

Synd att de tar så lång tid för garnerna att torka men jag låter dem hänga och torka i lugn och ro, tror att det ger bäst resultat. Så här blev de ikatfärgade härvorna i blått kan nog bli ett snyggt mönster när man stickar, virkar eller väver med det.


Den översta härvan är ett turkosblått och grönfärgat 2-trådigt garn. Den färgglada härvan är handkolorerad i gröna och rosa nyanser. Den måste bara döpas till Pion, tycker att den påminner om en stor utslagen Pion när den är som vackrast.



söndag 10 april 2011

Solig söndag

Nu har jag inte hunnit skriva på ett par dagar, känns som en evighet. Har nämligen haft alldeles för mycket att göra från tidig morgon till sen kväll. Har hjälpt till att starta upp en kafeteria på mannens ena gokartbana i Lockarp. Det har inneburit allt från att grovstäda ett gammalt slitet kök till att köpa in all mat, fixa till stolar och bord, skriva skyltar, räkna priser, bestämma menyn etc etc. Det var verkligen en utmaning men resultatet blev bra. Idag ska jag ägna dagen åt att rensa upp, tvätta och städa hemma istället.

Hundrundan idag var fantastisk, gick upp extra tidigt och gick en lång runda längs med stranden. Det var nästan inga människor ute så Enzo kunde springa lös så gått som hela sträckan. Några få fiskare stod en bit ut i vattnet med sina spön, två kanotister paddlade i det glittrande vattnet och två svanar tittade konstigt på "utomjordingarna" i sin konstiga farkoster.

Vi bor i ett äldre hus med en gammal och lite vildvuxen trädgård. Det är härligt med gamla trädgårdar, där snålas det inte med blomsterlökarna.




Ha en underbar söndag!

torsdag 7 april 2011

Lila och gult

Jag tycker det är väldigt roligt att testa nya och lite annorlunda färgkombinationer. Igår när jag plockade undan lite på arbetsbordet samlade jag ihop lite material i ena hörnet av bordet och fick fram den här läckra mixen. Vet inte om färgerna kommer riktigt till sin rätt på alla skärmar. Men lila och gult är verkligen en hit tillsammans.


Påminner lite om...


Nu ska jag ut och titta till garnerna som jag färgade och målade i förrgår. Fortsättning följer...





tisdag 5 april 2011

Färga garn

På agendan idag: Ikatfärga och handmåla några härvor ullgarn.
Här är ett exempel hur de handmålade kan se ut. Varje härva blir unik eftersom det är omöjligt att göra två lika.

Garnet är ett supermjukt 1-trådigt ullgarn och på varje härva finns det hela
600 meter. Till det här garnet brukar jag använda stickor nr 3.
Eller sticka det dubbelt och använda stickor nr 5.
En härva räcker till exempel till ett par pulsvärmare samt en halsvärmare eller varför inte långa pulsvärmare och ett mobiltelefonfodral.

Den här härvan har jag döpt till Solnedgång, pris 125kr plus 20kr i porto.
helene.lundberg@swipnet.se

måndag 4 april 2011

Otur

Efter helgens trevligheter råkade vi ut för lite otur. Men jämfört med vad som händer runt om i världen är det bara en bagatell, ett riktigt I-landsproblem. Vi upptäckte att det varit inbrott på mannens firma och de lyckades komma åt rätt så mycket.

Några timmar senare gick Betty (min bil) sönder, typ begynnande motorhaveri eller nåt i den stilen. Vi döper alltid våra bilar och gör dem nästan till familjemedlemmar, låter kanske knäppt men vi tycker det är helt normalt. Det beror nog på att vi är en väldigt motorintresserad familj. Eller rättare sagt de tre manliga familjemedlemmarna är helt tokiga i motorsport.

Min bil heter alltså Betty, efter Black Betty, min mans bil heter Daisy efter Oopsy Daisy. Mina tidigare bilar har hetat Fia, Felicia, Pontus, Skrutt Fia och nu Betty. Min man har haft lite tjusigare namn på sina: Bartolomeus, Erika, Ior (dragåsna) och nu Daisy. Jag är nästan säker på att våra barn kommer att föra seden vidare.

Nu hoppar vi till något vackert. Såg att grannens körsbärsträd börjar visa färg. Jag måste plantera några egna körsbärsträd. Har haft det i tidigare trädgårdar och det är ju helt fantastiskt när det blommar. Den här bilden har några år på nacken men jag blir fortfarande lika glad av den.

söndag 3 april 2011

Helgmys

Nu är vi hemma igen efter en mysig lördagskväll i Malmö. Jag och min man inledde dagen med att gå och se Spamalot mitt på eftermiddagen. Vi hade otroligt höga förväntningar på musikalen och visst var den bra men...

Det är ju alltid roligt att få se alla fantastiska kostymer och insupa teaterlivets spänning. Johan Glans, Johan Wester, och Adde Malmberg var de som vi kände igen. Johan Glans är ju bara så rolig, bara han öppnar sin mun blir det kul.
Nina Söderquist hade även en stor roll, jag har aldrig hört henne tidigare men wow vilken röst, helt magisk.

Spamalot-riddare

Efter föreställningen checkade vi in på ett jättemysigt hotell där vi även bokade bord på restaurangen senare på kvällen. Min absoluta favoriträtt är lammracks, tänk vilken lycka att de hade detta på sin meny, mums. Till detta en annan favorit, ett gott Primitivo vin. Efter middagen gick vi och lyssnade och dansande på ett litet ölställe där en gammal kompis till oss spelade med sitt band. Som avrundning på kvällen stannade vi till på hotellets bar och avslutade med en drink.

Efter en god natt sömn fick vi i oss en fantastiskt god frukost med allt från krämig Brie till gravad lax innan vi begav oss hem igen. Det är inte klokt vad tiden går fort när man har roligt.

fredag 1 april 2011

Sen eftermiddag fredagen den 1 April

Solen skiiiiiiiner på en snyggt ljusblå himmel. I like!
Tittar ut genom mitt ateljéfönster och ser årets första kanotist, kanske det är sonens rektor.


Detta är verkligen en bra början på helgen!

Sticklingar

För snart ett år sedan köpte jag två Doftpelargoner av okänd sort. Kvinnan i butiken berättade att den förr i tiden kallades "Fästemansfjärt". Man skulle alltså ha den för att dölja vissa odörer. Och jag förstår precis varför den funkade så bra till det "ända"målet. Bara av att gå förbi den gör att den avger en speciell nästan antiseptisk doft. Nu har de här två exemplaren stått och växt till sig i badrummet. De har blivit så höga och spretiga att de helt enkelt inte får plats i fönstret längre. Därför åkte sekatören fram och de översta topparna åkte av.

Jag har väldigt svårt för att kasta saker, speciellt blommor. Därför har jag nu dragit av de nedersta bladen på grenarna jag klippte av och satt ner dem i vatten för att senare plantera dem i jord så fort de fått nya rötter.
En sån här hyacintvas är perfekt för sticklingar, då ramlar inte grenarna ner i vattnet utan håller sig fast i kanten på vasen. (Dessutom får hyacintvasen fylla en funktion även när det är off jul.)


Och så var det fredag igen...
Den här veckan har gått rasande fort.
Ser fram emot en solig helg (de har ju lovat oss det).
Ha en skön fredag.